
Eleverne har primært nedsatte kognitive evner, hvilket viser sig gennem generelle indlæringsvanskeligheder og dyslektiske udfordringer. Derudover oplever eleverne grundlæggende eksekutive vanskeligheder, som skaber betydelige udfordringer i læringsprocesserne. Disse vanskeligheder påvirker elevernes opmærksomhed, hukommelse og koncentration, hvilket har stor betydning for deres læringsudvikling og sætter rammen for progressionen i deres udviklingspotentiale.
Ud over de kognitive udfordringer ses også nedsatte sproglige, motoriske, social-kognitive og sansemæssige forudsætninger. Elevernes specialpædagogiske behov varierer, men fælles for dem er behovet for et trygt klassemiljø, hvor forskellighed accepteres, og hvor der tages udgangspunkt i den enkelte elevs ressourcer og kompetencer. Det er vigtigt, at omgivelserne understøtter elevernes tro på egne evner.
Det er desuden karakteristisk, at eleverne har brug for, at der arbejdes med kompenserende strategier for at styrke deres mestringsevne. Undervisningen tager altid udgangspunkt i den enkelte elevs ressourcer og faglige niveau.
Der udarbejdes individuelle elev- og udviklingsplaner for hver elev. Disse planer tager udgangspunkt i barnets personlige forudsætninger, og både det faglige og sociale arbejde tilrettelægges efter elevens behov.
Formålet for alle elever i afdeling Bogense er at gøre dem så selvhjulpne og livsduelige som muligt, så de bedst kan mestre det ungdoms- og voksenliv, der venter dem efter skoletiden. For det enkelte barn tilstræbes en tæt kobling til almenmiljøet i de lokale rammer. Når en elev vurderes parat, arbejdes der mod øget inklusion i flere lektioner og fag, med henblik på at understøtte udviklingen af elevens fulde potentiale. Denne proces foregår i samarbejde med enten Bogense Skole eller elevens distriktskole.